Oomen Dairy Engineering V.O.F.

Bedrijfshistorie

Hieronder het héle verhaal
Pak een bak koffie of thee...en ga er maar eens voor zitten.
vanaf start/visie - het succes - het grote struikelblok - de karaktermoord en uiteindelijk het doorzetten.

                                                                        De start, de motivatie en de visie
Kees Oomen (51)
is opgegroeid op het melkveebedrijf van zijn Opa (Jan van der Made), grenzend naast zijn ouderlijk en huidig woonhuis te Etten-Leur. Waar zijn vader (Jo Oomen) agrarisch accountant was en Kees dagelijks bij zijn Opa en Oom midden in de boerenpraktijk opgroeide en volledig meewerkte. Kees is dus opgegroeid in de mix van bedrijfseconomische en de boerenpraktijk wereld. Het huidige familiebedrijf Oomen in West Brabant kent zijn wortels uit de tijd toen Kees in 1995 na afronden van de Landbouw Hogeschool + praktijkscholen te Horst en Oenkerk bij De Landbouw Voorlichting (DLV-Rundvee) ging werken als bedrijfsvoorlichter, en het hem toen al snel duidelijk werd dat de hele voervoorlichting en rantsoenadviezen puur draaide om de belangen van de veevoederindustrie. Rantsoen-voorlichting kwam uit een door het voer(brokken)bedrijf voorgeprogrammeerde PC, werd vervolgens aangevuld met hun brok of soya via hun (verkoop)voorlichting. En zo werd in samenspraak met de hele keten van '(Rabo)bank - Voerfabriek - NRS - Melkfabriek en Fokkerij sector' de (melk)veehouder aangestuurd om het maximale uit hun (melk)vee te halen. Met daarbij ranglijsten van de melk-controle als een soort wedstrijd element of rapportcijfer die als drijfveer dienen om maar te presteren. Niet voor het saldo maar voor aanzien in de boeren gemeenschap.
Maar voor wiens belang? Hoge opbrengsten per koe met dus ook hoge kosten. 
Dus maximale omzet en marge's voor de genoemde keten. En Kees zag ook hoe de veearts druk was op de bedrijven op gebied van (slepende)melkziekte, been- en klauwwerk, uiergezondheid en vruchtbaarheid. En wat houdt de veehouder er zelf aan over? Heel weinig en steeds minder. En dus meer en méér koeien per (gezins-)bedrijf... en vervolgens problemen met de (mest)wetgeving en de psychische druk. Want alle invoer van mineralen door de import van miljoenen tonnen grondstoffen (soya, granen, ect) per jaar voor de brokken... dat moet weer via diezelfde veehouder terug afgezet worden op ZIJN grond. Of... dure mest afvoer. Met alle rompslomp en stress van dien.
En komen er daardoor weer meer en méér regels.
Een negatieve spiraal waar de (melk)veehouders in zitten. En weinigen die dat zien!
Of misschien wel zien maar niet durven benoemen. Of gewoon niet willen zien.

En de goedwillende , maar vaak naïeve volgzame boer, die gaat erin mee en is de dupe.

Uiteraard weet Kees heel goed dat dit na de Tweede Wereld oorlog door
Mansholt (terecht) aan was gewakkerd. Om snel weer eten en welvaart te krijgen in Nederland. Maar die tijd is allang voorbij.
En zijn nu de (melk)veehouders gewoon een spil (of speelbal) geworden van al die mega
bedrijven en banken die de boer NODIG hebben als VLIEGWIEL om hun eigen zaken en belangen aan de gang te houden.
Maar dezelfde boeren als een baksteen laten vallen als het moeilijk wordt of als ze maatschappelijk negatief betrokken worden , zoals in de stikstofdiscussie in 2022. Dan weten ze niet hoe snel ze afstand meten nemen.
En dat is enorm zonde van het mooie boeren vak en de boeren bedrijven! Waar ook Kees enorm van houdt.

En dát systeem is nou net wat Kees wil(de) doorbreken met gelijkgestemden. Met alle gevolgen...

Want het kan zoveel anders en beter voor de (melk)veehouders. Als ze "ingeprente" gewoontes los zouden durven laten. En zich los durven maken van de mening opgedragen door de genoemde keten en industrie.
Maar voor de eigen saldo-belangen zouden gaan.
Zelf meer naar een gesloten (kringloop) landbouw met eigen (kracht)voer teelt al dan niet in samenwerking met de akkerbouw. Waarbij je de hele handelsketen tussen akkerbouw en veehouder over slaat.  En je het vee niet maximaal maar optimaal laat presteren, afhankelijk van de input. Makkelijker, goedkoper en ook leuker boeren met een (verrassend) beter/goed saldo.
Al 25 jaar staan we niet voor de gangbare of bio-boer... maar voor een SALDO BOER.

En even voor de jongeren/ aankomende boeren die dit lezen :
Ben niet bang dat  jou leuke boerenwerk op de trekker en tussen de koeien wordt afgenomen met dit systeem. Nee, juist komt er veel meer (leuk) trekker-werk in de wei en op de akkers bij kijken! 
Het échte boeren vak komt dan terug, met alle diverse werkzaamheden. En een hoger saldo.

Dus met dit idee van kringlooplandbouw wordt jou stoer - leuk en toekomstig boerenleven NIET afgepakt!
Juist niet.


FarmsBest Holland Int. v.o.f. anno 2001  en AgriLogica anno 2006 :
En met bovenstaande intenties is Kees in het jaar 2001
samen met zijn voormalige stagiair, kameraad en compagnon Rens Kuijten het bedrijf 'FarmsBest Holland' begonnen. Versterkt door Jan-Willem Hakvoort de medewerker van destijds als vertegenwoordiger & adviseur. FBH had grote impact in de periode 2001 - 2005.
In 2006 besloot Rens in goede samenspraak zelfstandig elders verder te gaan en is Kees (samen met vaste medewerker
Johnny Jacobs en met zijn destijds jonge gezin) verder gegaan met AgriLogica met dezelfde achterliggende visie. Waarbij het gezinsbedrijf een volwaardige landbouwonderneming werd met een akkerbouwtak voor veldkrachtvoeders - een gespecialiseerde loonwerktak voor (kracht)voerteelt/oogst en opslagsystemen en uiteraard een rundveeadvies tak. Met als kern al het werk dat voortkwam uit de unieke rantsoen advisering van Kees, met zijn werkwijze (zonder PC/laptop!) uit gevoel en kennis van koe & voer.
Met zeer goede resultaten, die maar al te goed bekend zijn bij zowel 'vriend als vijand'.
Zeer veel lezingen en studieclubs heeft Kees destijds bedient met zijn kennis en ervaringen.

Al in 2004 was er een groot proefveld van wel 7 hectare bij Kees aan huis. 
Waar we (meng)teelten hadden van o.a. :

Veldbonen, veldbonen-tarwe, lupinen, koolzaad, erwten-gerst, zonnebloemen-maïs, sorghum en quinoa. 

Door honderden mensen uit de sector werden de "velddagen" bezocht op deze proefvelden. En er werden excursies ontvangen van landbouwscholen uit Nederland en Vlaanderen. Ook gingen er excursies en studieclubs naar klant-veehouders van ons waar we teelten hadden staan, zoals bij Fam. Buijs te Etten-Leur en bij fam. Kuijten te Sterksel.


BAKERMAT, van 2000 tot 2004 was FarmsBest Holland de kraamkamer van vele huidige (eiwit)teelten !
Wij zijn o.a. de
pioneers en uitvinders van de mengteelten : "erwten-gerst", "veldbonen-tarwe" en "erwten-gras".

Tevens zijn de volgende unieke producten een uitvinding van Kees Oomen : TarweBostel, MaïsMix en MaïsKernPulp .

Door moeizame samenwerkingen met en tussen loonwerkers gingen we met AgriLogica in 2006 meer zelf mechaniseren voor de teelt en oogstwerkzaamheden. AgriLogica was enerzijds een akkerbouwbedrijf dat in de piek wel meer dan 600 hectare teelten had op pachtgronden in West Brabant, Zeeland, Hoekse Waard, West Gelderland en in 2010-2011 ook in Duitsland (Nordrhein Westfalen). En daarnaast nog honderden hectaren op teeltcontract wat akkerbouwers zelf deden telen.  En verder daarnaast de begeleiding en verzorgen van de eigen teelten en oogsten bij de melkveehouders.
Aan de andere kant was AgriLogica ook he
t gespecialiseerde adviesbedrijf voor de (melk)veehouders. Om de rantsoenen nog perfecter te maken, met de producten die Kees na stond, ging het bedrijf ook vanaf 2006 eigen voedermengsels leveren die erg succesvol waren : TarweBostel, MaisMix, en MaïskernPulp.  
Allemaal op basis van oogstproducten direct uit de akkerbouw of eigen teelt. Waarbij bierbostel of perspulp de ideale smakelijke en gezonde conservator was. Met dit alles was Kees Oomen met zijn medewerkers erg succesvol en druk mee tot en met 2010. Zelfs zo succesvol dat de
firma BEUKER graag wilde samenwerken met AgriLogica.
En ging BEUKER ook deze voedermengsels verkopen aan hun klanten door geheel
Nederland en Vlaanderen
En BEUKER plaatsten zelfs een immens grote staande silo op het erf bij AgriLogica voor het mengen van 'SastaPro".
En kwamen de vrachtwagens van Zijderlaan namens Beuker dagelijks hun producten brengen en ophalen bij AgriLogica. 

Vanuit het niets een innovatieve landbouwonderneming opgebouwd, op basis van kennis en visie! En dan....
En dus vanuit het niets was er in de periode 2001 - 2010 een enorm mooi en succesvol bedrijf opgebouwd.
Wat uiteraard ook kon wachten op tegenspoed, afgunst, harde tegenwind en menselijke beslissingsfouten. 

Want
alles was nieuw!


Het succes lokte het struikelblok, van succesvol naar een stakende onderneming in 1 maand !

Aan dit voer en rantsoensysteem koppelden Oomen & Kuijten al vanaf 2005 een samenwerkingssysteem tussen de akkerbouwsector en de (melk)veehouderij sector. De ene teelt (kracht)voer en de andere neemt daarvoor weer mest af. Kortom : een kringloop systeem (al in 2005 !) . Dit werd vanaf 2005 tot 2009 een steeds groter bestand aan akkerbouwers en melkveehouders die hier aan mee deden. In 2009 waren dit al 94 veehouders en maar liefst 63 akkerbouwers verdeeld over West Brabant, Zeeland en Hoekse Waard. 
En dat ging ook
de graanhandel opvallen. En dat ging ook een andere sector opvallen : de varkenshouderij. 
En
dat was achteraf niet een te best idee , om ook op aanvraag voor de varkenshouderij ons systeem in gaan te zetten. 
Want dit ging dan via de mengvoeder-leverancier van de varkenshouder, die dan de korrelmaïs en/of tarwe in ontvangst zou nemen. Diverse mengvoederbedrijven benaderde Kees in 2010 en 2011 met het verzoek om samenwerking.
Er waren in de ogen van Kees prima
"driehoeks-afspraken" vastgelegd tussen 'varkenshouder - mengvoederbedrijf en AgriLogica'. Maar toen door weersinvloeden en door de impact van de Amerikaanse Financiële crisis (dat startte in 2008) de graanmarkt in 2011 explodeerde ... en daardoor de gemaakte (prijs)afspraken onmogelijk nog na te komen waren door overmacht.....viel de driehoek uit elkaar .... en werd AgriLogca (Kees) de kop van jut .
De mengvoederbedrijven wilde niet meewerken om de ontstane onvoorziene situatie samen op te lossen, maar wilde vasthouden aan de prijzen. Wetende dat dit enorme problemen zou geven voor Kees, voor de akkerbouwers en zo ook uiteindelijk voor hun eigen varkenshouders. Kees wilde erg graag in goed overleg dit oplossen, maar kreeg geen gehoor.

Maar ondanks deze moeilijke omstandigheden wist Kees toch de tarwe geleverd te krijgen, wetende dat hij daardoor flink inteerde op zijn bedrijfsvermogen. Maar ook wetende dat dit later door de korrelmais oogst goedgemaakt zou worden.
Maar het werd Kees nog moeilijker gemaakt door de afgunstige roddels die de kop opstaken in de sector. En dat daardoor tegelijkertijd sommige varkenshouders een slaatje probeerden te slaan uit de ontstane situatie door tarwe te ontvangen maar niet te betalen (AgriLogica zou er toch aan gaan... was de stelling).
Hierdoor legden deze mensen zelf een bom onder de aangegane samenwerking. En een varkenshouder (mede transporteur) die zelfs tarwe zonder toestemming in de haven van Sas van Gent ging laden op naam van AgriLogica, om thuis in de silo te lossen...(simpel stelen dus). En let wel : dit is allemaal bewezen verklaart na rechtszaken die hierover zijn geweest in periode 2012-2014 !
Maar dat kwam uiteraard later niet in de media/ kranten en vakbladen te staan. Want dan moest men kleur bekennen.
En zo werd een zelfvoorzienend vernietigingsproces ingezet ...
een slechte film dat in een maand zich afspeelde .

Parallel aan deze miserie van weleer was het feit dat er dus ook te weinig drijfmest naar de akkerbouw kon , wegens de natte percelen. Ondanks de extra aangeschafte Terra-Gators. Vandaar ook de "cowboy acties" van sommigen.

Er waren mest-distributeurs die het recht in eigen hand namen om zonder overleg mestopslagen van Kees (te) vol te rijden, met tot gevolg dat er in Schijf (NB) een mest-zak ontplofte met alle gevolgen van dien. En zo ging het maar door.
Het was in het rampjaar 2011 simpelweg in het voorjaar en zomer veel te nat geweest om genoeg mest uit te kunnen en mogen rijden bij de akkerbouw. Dat probleem speelde bij iedereen. Maar Kees deed maximaal wat er mogelijk was.

Daarom had Kees een nieuw en goed plan bedacht: 
De drijfmest 1:1 mengen met zeefzand uit de compostering en champignon mest.
Dat was destijds gratis en onbeperkt verkrijgbaar. En Kees noemde het
HUMEST
En
Kees ging voor goedkeuring naar Ministerie van LNV te Assen . En HUMEST werd officieel goedgekeurd als VASTE MEST. En de grote voordelen daarvan waren dat het voor langere tijd op te slaan was (tot het weer droog genoeg was op de akkers). En dat vaste mest in de winter over de vorst uitgereden mocht worden. Een ideale oplossing.
En daarom maakte Kees een grote HuMest opslag achter het bedrijfspand aan de Heigatstraat en iets verderop.
Tevens liep er een goedkeuringsprocedure in
West Duitsland . Dat na 4 weken compostering van de HuMest deze mest vrij te exporteren was naar de akkerbouwers in Duistland. Waar veel vraag was naar HuMest. En er nog voor betaalden ook. En daarom wilde Kees startten met een HuMest productie locatie in Noord Limburg. Hij deed 'niet zomaar' iets.
En dat alles ging Kees in oktober 2011 nog eens goed uitleggen aan de varkenshouders , op 2 bijeenkomsten in een café. Maar... men geloofde het niet. En zegde het vertrouwen op. Aangewakkerd door ook valse roddels uit de sector van jaloerse, afgunstige en ook concurrerende mensen en bedrijven uit de eigen thuis regio en uit regio Noord Limburg.
En waarom ?: "omdat men het gewoon niet (wilde) snappen. Men zag alleen hopen vaste mest (HuMest) en uit onwetendheid ging men van alles roepen en toeteren. En wederom legde men zelf een bom onder de samenwerking.

Maar de "fatale bom" onder de bedrijfsvoering werd uiteindelijk gelegd door maar 1 varkenshouder uit Oost Brabant,
die persé wilde dat zijn CCM binnen 2 dagen geleverd werd, terwijl wij nog bezig waren met de snijmaïs in West Brabant. 
De korrelmais was nog niet eens rijp en de kolvenplukker was zelfs nog bij de dealer om aan de combine te bouwen.
Maar de man was zo bang geworden dat hij zijn CCM niet zou krijgen door alle roddelpraat, dat hij claimde dat hij compleet beslag zou laten leggen op AgriLogica als hij binnen 2 dagen zijn CCM niet kreeg.
Ondanks dat er honderden hectaren korrelmais stonden te wachten op de oogst en nog eens honderden via collega loonwerkers in de Achterhoek, Twente en in West Duitsland (waar Kees al 5 jaar voor korrelmaïs goed mee samen werkte, en wat alle malaise zou oplossen) legde deze man eigenhandig de finale bom onder alle lopende werkzaamheden van Kees en zijn klanten. En hij was voor geen reden vatbaar. Op basis van misplaatste wantrouwen en onwetendheid.
De accountant van Kees had terstond navraag gedaan bij juristen. En het blijkt dat zo iemand dat best kan doen, en de rechtbank dan pas
achteraf gaat bekijken of dat het beslagleggen terecht was. Nou daar sta je dan mooi.
Kortweg gezegd:  "daar ben je mooi vet mee" als je midden in de maïsoogst zit. Dan is alles sowieso naar de klote.
Dus ondanks dat....
- de snijmaïsoogst gewoon door aan het lopen was
- en de tarwe bijna geheel reeds geleverd was aan varkenshouders en mengvoederbedrijven
- en er met velen gewerkt werd naar oplossingen voor de mestafzet via de HuMest
....kon Kees niets anders doen dan het bedrijf zelf staken om zijn bedrijf, eigen gezin en medewerkers te beschermen. 

Als hij dat niet zou doen , zou 1 varkenshouder sowieso voor iedere andere betrokkene te zaak plat leggen.
En als Kees dat zelf deed, kon hij de regie nog in eigen hand houden. Hopende op toch nog een oplossing.
En let wel : elke ondernemer die zijn kop uitsteekt kan in een dergelijke slechte film terecht komen! En dan overkomt je iets wat je helemaal niet wilt en niet hebt willen veroorzaken. Voor niemand. En iedere ondernemer zou dan in zo'n geval voor zijn medewerkers en zijn gezin gaan staan. Om die te beschermen en te redden wat er te redden valt.
Iedereen die denkt of zegt dat niet te zullen doen, die kan zich geen voorstelling van zaken maken.. of is niet oprecht.


Toen Kees door zelf de staking van het bedrijf aan te kondigen had voorkomen dat de varkenshouder ten onrechte beslag op het bedrijf kon leggen, wilde hij daar een "bezinningsperiode' voor iedereen mee inlassen. Gewoon rust !
Om tot een weer goed overleg en samenwerking te komen. Maar intussen lekte de brief naar de bewuste varkenshouder "via - via" uit, zoals dat gaat. En ging iedereen er mee aan de haal, en werd het doel ervan verkeerd verstaan.
En toen gingen velen voor eigen rechter spelen, en was het hek (letterlijk) al van de dam. En geen houden meer aan.
En werd in principe het oordeel door de samenleving al gegeven dat het "einde verhaal was".
Terwijl dat nog niet zo was!
Dus dat was allerminst een vrije keus. Heel het levenswerk van Kees ging hierdoor verloren. 
En Kees was en is er kapot van dat daardoor ook velen anderen daarvan de dupe werden, die ook slachtoffer werden.
Natuurlijk trekt Kees dat zich erg aan. Maar ondernemerschap betekent ook dat het ooit ergens een keer fout kan gaan.
En als je als ondernemer eens getroffen wordt door dit soort ondernemersrisico, is de ander niet gelijk een bedrieger!

Er volgde daarna ook nog een heuse
'Karktermoord' op Kees via de "sociale"- media. Die totaal de plank missloeg. 
Kees had en heeft niks anders dan de beste bedoelingen voor de sector. En voor alle betrokkenen. 
Niemand is bewust benadeeld, niets is achterover gedrukt. Niks heeft Kees in 2011 overgehouden aan alles wat hij had opgebouwd. Het enige wat hem restte was zijn medewerkers en gezin te beschermen. En dat werd compleet verkeerd geïnterpreteerd door de media en velen mensen. Niet wetende wat er écht aan de hand was geweest. 
In 1 klap was alles wat Kees aan goeds had gebracht voor de (rund)vee sector weggeblazen door foute berichtgeving, valse roddels en smeuïge verhalen. En stopte daarmee een innovatieve kracht, juist voor deze sector. Enorm zonde.
En weinigen die het juiste verhaal wel wilde horen.  De meeste deden mee met de grote groep aan de karaktermoord. 
Maar we weten nu achteraf allemaal goed hoe het had gemoeten. En weten ook wat we nu zeker weten :

De varkenshouderij was de Achilles hiel .
Schoenmaker blijf bij je leest : de rundveehouderij.

Eigen fouten: 
Ondanks dat Kees niks dan goeds in gedachten had met zijn werk als AgriLogica, heeft hij zeker ook op het netvlies wat hij zelf heeft fout gedaan destijds. En geeft dat ook ruiterlijk toe, en heeft in 2011-2012 aan onschuldige gedupeerden op diverse wijze daar ook welgemeende excuses voor aangeboden. De grootste fout is dat er veel te veel hooi op de vork was genomen. Laten meeslepen met de mengvoederindustrie en de varkenshouders die steeds meer voer-mestafzet contracten wilden afsluiten. Ook aangewakkerd door een mestdistributeur in Midden-Brabant die Kees voor hield dat hij veel mest kon gebruiken, en dus Kees gerust meer contracten kon afsluiten. En later deze distributeur bijna geen mest kwijt kon, door dezelfde genoemde oorzaken. Mensen kunnen daarbij ook in hun overweging meenemen dat deze voerindustrie wel erg graag met Kees in zee wilden, juist omdat Kees tot die tijd zo succesvol was met zijn voer-mest systeem in de periode 2005 - 2010 ! En deze industrie heus wel vooraf controleert of de bedrijven van Kees financieel gezond waren en Kees te vertrouwen is als partner. Anders waren deze grote bedrijfsmachten niet in zee gegaan met Kees in 2011. En dan kan toch niemand met droge ogen beweren dat Kees zijn bedrijf niet deugde !? Ondanks dat men achteraf zei dat Kees dingen had afgesproken die niet konden.... het kon wel degelijk. Maar Kees had geen rekening gehouden met de extreme stijging van de tarweprijs en het extreme natte weer. En toen alles moeilijker werd kwam hij steeds meer alleen te staan, geïsoleerd.. "los het maar op".
En dan wordt het teveel.
Eerder had er extern hulp in geroepen moeten worden en niet alles alleen willen oplossen.

En ook de
"drie-hoeks" contracten had Kees door een jurist en anderen moeten laten bekijken.
Die had Kees zelf gemaakt, maar waren onvoldoende voorzien van clausules en afspraken als er extreme prijsschommelingen in de markt zouden zijn en/of onvoorziene weersomstandigheden en dus leveringsproblemen. 
Dat alles had Kees niet in deze contracten opgenomen, wat zeker had gemoeten.
Dat was ook een grote fout dat Kees nu achteraf inziet. Hij had deze contracten niet alleen of zelf moeten maken.
Anderzijds was er ook geen een mengvoederbedrijf die Kees erop wees dat de contracten 'te simpel' waren, maar achteraf wel heel goed wisten hoe het allemaal moest. Dat brengt ook vragen....niet dan?

De weg van doorzetten ná 2011 , op weg naar de huidige bedrijven :

Na de ongewenste beëindiging van AgriLogica ging Kees in de periode 2012 werken bij KLM-Martinair Cargo op Schiphol als distributie manager voor de luchtvracht van landbouw mechanisatie onderdelen. Zo kwam er contact met diverse landbouwmechanisatie fabrikanten in Nederland en Duitsland.  En vanuit dit werk begon Kees in de periode 2012 - 2013 als agro-engineer voor AGCO (Fendt). Voor verschillende agro-projecten in Zuidoost Europa, Rusland, Midden Oosten en Afrika. En kwam de landbouwkundige ervaring en kennis weer naar voren. En zo werd Kees een soort "oliemannetje" voor diverse landbouwprojecten. En in dat wereldje gaat dat snel rond. En zo kwam Kees ook te werken voor en via o.a. Krone, Lemken, Fliegl en later ook John Deere. En met John Deere (Duitsland en Nederland) werd dit meer en meer.
Vanuit dit werk heeft Kees in samenwerking met deze merken in Mei 2013 "
de Mechan-Connect Group BV"  opgericht. 
En werd het project werk voor en via de aangesloten merken vanaf dan uitgevoerd als "Mechan-Connect Group" met Kees als 'General Manager'. In 2013 kwamen we zo ook terecht  in Rusland voor een groot melkveehouderij project i.s.m. de Nederlandse Ambassade, en leerde Kees daar ook
Frans Janssen kennen die er voor een akkerbouwbedrijf was.
En het ging zo snel dat al in de herfst van 2013 de Mechan-Connect Group op de landbouwbeurs stond in Moskou.
Daarna volgden de projectaanvragen in Afrika en Midden-Oosten zich snel op. O.a. een zeer groot project in Abu Dhabi.
Al dan niet met project samenwerking en aanvragen van of via
Ministerie van Buitenlandse Zaken / RVO Nederland.
En via dat werk kwamen we met steeds meer fabrikanten en dealers in samenwerking, en regelde Kees ook andersom dat diverse Nederlandse fabrikanten en leveranciers bij de projecten betrokken raakten, zoals
EversAgro en de John Deere dealer van Oost Nederland : Jan de Winkel.  Jan de Winkel heeft een belangrijke rol gespeeld voor Kees.
Tevens kwam eind 2013 de vraag vanuit het Ministerie van VWS en uit het
CBR-CCV of we een bijdrage konden leveren aan de ontwikkeling van het T-Rijbewijs (de opleiding, lesvoertuig eisen en de examen criteria).
In 2014 werd door Jan de Winkel de eerste lestrekker met dubbele bediening geleverd aan Mechan-Connect, en daar begeleide eerst Kees het CBR-CCV mee. En in 2015 startte het T-Rijbewijs , en richtte Kees het
CTR T-Rijbewijs op.
Waarbij eind 2015 een leerling "bleef plakken" en die bij Kees bleef leren en werken als BBL-er :
Rik Harenberg.
Omdat Rik uit Baak - De Achterhoek komt, kwamen we via die weg ook bij een eigen nieuw filiaal te Baak.
En zo gaven we de T-opleiding te
Goor (Hof van Twente) bij Jan de Winkel en ook bij onszelf in de Achterhoek te Baak.

Kees heeft vervolgens in de periode 2015 - 2019 een
vijftal BBL/BOL leerlingen opgeleid binnen Mechan-Connect, als eerste Ruud Hoeijmakers, daarna Rik Harenberg, daarna Sjoerd Eggink, daarna Mark Harenberg en Tim Polman.
En Rik groeide uit tot volwaardige collega en ook T-instructeur. Hedendaags heeft hij de leiding over het gehele bedrijf in de Achterhoek van Mechan-Connect en het CTR. In 2020 is Kees ook begonnen met het CTR thuis te West Brabant.
Het CTR is inmiddels met gemiddeld 200 leerlingen per jaar uitgegroeid tot de grootste T-opleider van Nederland.
In 2020 heeft Kees een eigen aparte firma erbij opgericht met zijn
zonen Kevin en Rick : Oomen Dairy Engineering.
Rick en Kevin werken verders buitenshuis. Kevin bij LMB Oomen te Sprundel en Rick deels bij Basrijs-Rijsbergen en Oxbo.
En ondertussen werkt ook de jongste broer van Rik
(Mark Harenberg) mee met Kees op dit bedrijf naast zijn school.
Mechan-Connect is daarmee het internationale mechanisatie en transportbedrijf geworden voor de projecten onder leiding van Rik Harenberg.  En Oomen Dairy Engineering en
Oomen Agro Engineering zijn het advies & projectbedrijf onder leiding van Kees. Met goede relaties in Den Haag bij de Ministeries en bij RVO voor project samenwerking.

Mechan-Connect Group heeft anno 2022 nu 4 dochterondernemingen op locaties in de Achterhoek en West Brabant : 
- MC AgroTech 
- Oomen Dairy Engineering 
- Oomen Agro Engineering
- CTR Agro Praktijktrainingen , waaronder ook CTR T-Rijbewijs
 


Vele activiteiten vele roepnamen.
Kees is door bovenstaand avontuur bekend en erkend geworden in diverse functies en op diverse plaatsen in de wereld, waardoor er ook diverse versies van zijn roepnaam ten ronde gaan. Zo is bij het internationale werk zijn originele eerste doopnaam 'Cornelis' de roepnaam (zoals op het ID en paspoort ook alleen staat) en heeft Kees sinds zijn werk bij cargo op Schiphol daar de bijnaam 'Ciske' gekregen van zijn collega's destijds, wat ze daar (en bij het CBR) nog vaak gebruiken.

 
We zijn dus niet bepaald bij de pakken neer gaan zitten. Maar we hebben doorgezet als gezin en als ondernemer.
Met blijvende spijt voor hetgeen wat foutgelopen is en waar sommige onschuldigen ook de dupe van zijn geworden.
Maar we kunnen de tijd helaas niet terug draaien, want als dat kon zou Kees er wederom alles aan doen om het beter te doen en zijn voormalig schitterend bedrijf AgriLogica te behoeden en te behouden.
Want we hadden het gewoon GOED !

Want buiten de laatste maanden in 2011 hadden we het gewoon goed voor elkaar met een goede visie en goede service en producten, waar we nog steeds trots op terugkijken en nu gelijk weer zouden doen ! Maar we zijn ook zeker trots op alles wat we nu weer opnieuw hebben opgebouwd met onze nieuwe vrienden en team. En die trots pakt niemand af !

Kern van het struikelblok in 2011  :
Kees zijn fout was : teveel te goed en zelf willen doen.
En dan vastlopen door onvoorziene omstandigheden.
Maar Kees heeft nimmer en nooit iemand kwaad willen doen, maar dat werd/wordt niet altijd begrepen.
De betrokken grote mengvoederbedrijven hadden Kees als zakenpartner ook kunnen beschermen door wél het gesprek aan te gaan om samen tot een oplossing te komen toen alles (duidelijk) door overmacht vast liep.
De actuele trend van
'cancel cultuur' en een persoon publiekelijk met zijn allen tot de grond afmaken en volharden in het eigen (on)gelijk is ook Kees helaas niet bespaard gebleven. Zoals bij velen tegenwoordig.
En dat is hedendaags door een kleine kern volhoudende "vrienden" en afgunstige mensen nog steeds zo.
Ondanks dat al in 2012 de rechter-commissaris open en duidelijk heeft verklaart dat Kees vrij is van elke schuld of blaam aan het moeten staken van AgriLogica, blijft een hele kleine maar harde kern slecht spreken over Kees.
En dat terwijl het bedrijfsleven juist Kees terug omarmt heeft. Te beginnen al in 2012 bij AGCO (Fendt) die als eerste liet uitzoeken wat er feitelijk gebeurd was. En tot de conclusie kwam dat Kees niks bewust fout gedaan had en hem graag in dienst nam als ervaren landbouw specialist. En zo ook daarna de mensen van John Deere, Lemken, Evers en Krone. De échte ondernemers en echte vrienden weten en snappen het, kunnen iemand vergeven voor fouten die zijn gemaakt en gaan samen verder. Degene die niet horende doof en ziende blind zijn.
En deze bedrijven en mensen is Kees enorm dankbaar.

En voor de hardnekkige groep heeft Kees de mededeling:

"Als je er gelukkig van wordt om op mij neer te kijken/ met de nek aan te kijken/ me te negeren of slecht over mij te blijven spreken om jezelf goed te voelen, dan wil ik dat geluk voor jou niet in de weg staan. Het raakt me niet.
Maar weet 1 ding
:
Nu je kunt weten wat er echt gebeurd is en je toch ten onrechte mij wegzet als bedrieger:
dan lieg jij !

Dus als je tegen beter weten in dat blijft doen, moet je zelf eens in de spiegel je afvragen wie hier nu bedriegt?!

Share by: